Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe
Op 1 januari 2016 is Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe (SNIV) van start gegaan in Bezoekerscentrum Nunspeet. Deze stichting is ontstaan uit passie voor de Veluwse natuur. Deze passie wil zij graag doorgeven aan de jeugd en alle anderen.
De doelstelling van SNIV is om de natuurexpositie binnen het Bezoekerscentrum Nunspeet open te houden en te verbeteren voor publiek. Daarnaast bestaat de wens uitbreidingen te realiseren op het vlak van informatie, beleving en educatie over de Veluwe en de natuur.
Eerder viel het beheer en de exploitatie van het Bezoekerscentrum Nunspeet onder het beheer van Staatsbosbeheer. In 2020 heeft de eigenaar van Outdoorcentrum Nunspeet het gehele gebouw, inbegrepen de inrichting en de exploitatie van het Bezoekerscentrum, van Staatsbosbeheer overgenomen. SNIV heeft in 2023 de zorg voor de vrijwilligers, die tot dan nog steeds onder de vlag van Staatsbosbeheer vielen, overgenomen. De volgende stap is dat op korte termijn de gehele exploitatie van het bezoekerscentrum door SNIV wordt overgenomen, waarbij er een vergaande samenwerking met Nunspeet uit de Kunst/VVV is gerealiseerd.
Op weg naar een nieuw bezoekerscentrum
Het Bezoekerscentrum Nunspeet maakt onderdeel uit van Poort van de Veluwe. Een centrale locatie aan de rand van de Veluwe waar bezoekers kunnen parkeren of arriveren met de bus of trein. Vanuit deze locatie ben je met vijf minuten in het centrum van Nunspeet of in de Veluwse natuur.
Het Bezoekerscentrum Nunspeet is dan ook een startpunt van tal van routes en excursies. Bovendien zijn er mogelijkheden om een fiets, elektrische step of mountainbike te huren. Er is een uitkijktoren, oplaadpunten voor auto’s en fietsen, een speeltuin en een brasserie. Vanuit het Bezoekerscentrum zijn er tal van activiteiten bij het Outdoorcentrum Nunspeet te boeken, zoals ecosafaris, wild natuurtochten, educatieve workshops, sportieve activiteiten etc. Voor kinderen is er een speciaal kabouterpad en voor bezoekers met een beperking een speciaal rolstoelpad.
Dit alles maakt het de Poort van de Veluwe. Het is daarmee een ideale ontvangstlocatie aan de rand van de Veluwe om bezoekers vanuit hier verder het gebied in te leiden.
Het vernieuwde responsieve Bezoekerscentrum Nunspeet, waarvan de opening eind 2025/begin 2026 gepland is, heeft als doel om bezoekers (zowel volwassen als kinderen/jongeren) te laten nadenken over de relatie tussen mens en natuur (bewustzijn) en er op uit te laten gaan in de natuur (gezondheid). Om dit te bereiken willen we bezoekers niet alleen kennis overdragen, maar vooral ook zelf laten voelen omdat we denken dat dit de krachtigste vorm van communicatie is.
Daarom is er gekozen voor spelelementen, eigentijdse interactieve en immersieve elementen, waarmee bezoekers op een speelse en positieve manier kennis maken met de bijzondere natuur (verwonderen), nadenken over hun eigen rol daarin en de waarde van natuur voor ons welzijn.
Maatschappelijke vraagstukken
Daarbij behandelen we dan ook actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals verdroging van de Veluwe, de effecten van de stikstofuitstoot of de invloed van de wolf op het bestaande wildbestand. De verschillende perspectieven en de gevolgen worden daarbij objectief belicht. Dit alles om bezoekers te laten nadenken over de eigen impact en de rol van de natuur in het leven van eenieder en de generaties na ons.
We nodigen bezoekers actief uit om de omgeving zelf te gaan ontdekken en van de natuur te genieten. Hierbij beogen we bezoekers zoveel mogelijk over het gebied te spreiden op plekken waar de draagkracht van het gebied het grootst is.
Financiering
Het openhouden en verbeteren van het Bezoekerscentrum Nunspeet brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee, zoals bijvoorbeeld het onderhoud, de huur en de energiekosten. Een deel van deze kosten worden gefinancierd door entreeopbrengsten. De overige kosten worden gefinancierd door giften van donateurs, sponsoren, serviceclubs, overheidssubsidies, etc.
Doneer/sponsor jij ook?
Het bestuur zet zich vrijwillig en vol passie in voor het realiseren van de doelstellingen van de stichting. De belangrijkste taak is het verwerven van inkomsten. Heeft u ook een passie voor de Veluwse natuur? En vindt u natuureducatie ook zo belangrijk? Mogelijk kunt u ons ondersteunen door te zorgen voor bijvoorbeeld een financiële bijdrage: Rekeningnummer NL 18 Rabo 0387523170. Iedere euro telt, elke donatie is welkom.
Wil je ons als bedrijf steunen? Speciaal voor bedrijven hebben wij aantrekkelijke sponsorpakketten samengesteld. Deze pakketten helpen de stichting om invulling te geven aan haar doelstellingen en bieden ook een leuke attentie voor uw gasten of medewerkers. Meer info, klik op de link: Sponsorpakketten
Schenken met belastingvoordeel (ANBI)
De Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe is aangewezen als ANBI. Een ANBI is een algemeen nu beogende instelling. Dit betekent voor de stichting dat er bepaalde belastingvoordelen bestaan. Hier kunt u als donateur ook baat bij hebben als u ons een gift doet. Op de website van de belastingdienst kunt u hier meer over lezen. Om de ANBI-status te behouden bestaat er een publicatieplicht, deze moet aan een aantal minimumeisen voldoen. De stichting is geen grote ANBI. Hieronder treft u een koppeling naar de stukken:
– Factsheet en verslag 2023, Publicatie jaarstukken ANBI SNIV 2023
– Financiële verantwoording 2023 Jaarrekening 2023 SNIV
Contact
U kunt met ons in contact komen door een mail te sturen naar sniv@bezoekerscentrumnunspeet.nl
U kunt ook bellen naar het bezoekerscentrum voor meer informatie: 0341-217011
SPONSOREN